Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Nazmi ÇELENK

Nazmi ÇELENK

Keskin Kalem.
nazmi@haberpars.com

       YAPAY ZEKA

15 Aralık 2021 - 21:19

 

    Yapay zeka insan hayatının her alanında yer bulacak. Spordan sağlığa, bilimden teknolojiye kadar hayatın her alanında ,günler ve aylar içerisinde hesaplanamayan terimleri yapay zeka birkaç saniye içerisinde çözümlemek mümkün.

Bu konuda ABD, İsrail, Fransa, Hindistan, Çin ve Rusya diğer dünya ülkelerinin çok ilerisinde.

Hatta birbirleriyle rekabet eder durumdalar.

ABD ve İsrail,Pegasus  casus yazılım konusunda ihtilafa düştüler. ABD hükûmetinin bu ayın başlarında bir kaç ABD diplomatın telefonlarında  NSA'nın  Pegasus casus yazılım izlerinin bulunduğunu açıklamasının yankıları senatoda konuşulmaya başlandı.

Yapay zeka teknolojilerinde ,İsrail diğer ülkelerin aksine alt yapıya daha çok önem veriyor ve uluslararası antlaşmalarda temkinli hareket ediyor.

İsrail’in önde gelen gazetesi Calcolist’e göre İsrail savunma bakanlığı çift kullanımlı  mal ve teknolojilerinin Suudi Arabistan , Emirlikler ve diğer 30 ülkeye ihracatına yeni kısıtlamalar getirdi.  Washington ve Paris bu anlaşmalara karşı idi .Kudüs hükûmeti bu kısıtlamalar ile iki devletin öfkesini yatıştırmayı amaçlayan zekice bir hamle yaptı.

Bu arada İsrail havacılık uzay sanayi Hindistan silahlı kuvvetleri ile 3 milyar dolarlık bir ABD insansız hava aracı anlaşmasını bozmak ve Hindistan hükümetinin bunun yerine Trastrom 2 projesini  yeniden başlatmaya ikna etmek için  Hindistan’daki temaslarını seferber  ediyor. 

Bazı stratejisitler Hindistan Genelkurmay Başkanının helikopterinin düşmesini de buna bağlıyor.

Ayrıca İsrailli firma NSO nun Pegasus yazılımını kullanan Bahreyn, İsrail ile olan ilişkisinden çıkar sağlamayı hedefliyor

ABD ise Suudi Arabistan ile ikili ilişkilerini yeniden gözden geçirmeye istekli görünüyor. Biden yönetimi ,CIA  görevlisi Cemal Kaşıkçının  vahşice öldürülmesinin ardından, Suudi yönetimine  kabarık bir fatura kesmişti. Genç kral, Kaşıkçının kendisine bu kadar sorun çıkartmayacağını düşünmüş olacak ki öldürülmesinin emrini vermemiş olmasına rağmen, kasap gibi  cesedi kesenleri sembolik bir yargılama ile cezalandırmış gibi görünüyor.

Konumuz yapay zekaya geri dönecek olursak ,Dünyanın amiral gemisi Ülkeleri yapay zeka  teknolojisini kurumlarının her alanına yaymayı amaçlamaktadırlar.

Yapay zeka araştırma ve geliştirme kapasitesini geliştirmek için acele eden Moskova, akademik kurumlarına giderek daha fazla yatırım yapmaktadır. Rusya diğer ülkelerin yani sıra Fransız AL araştırma enstitüsü INRIA İle ortaklık geliştirmek istiyor.

Yapay zeka  alanındaki rakiplerini yakalamak mümkünse onları geçmek isteyen Moskova, araştırma ve yenilik kapasitelerini geliştirmek için hic bir masraftan kaçınmayarak bir hamle başlattı.

Rusya bilimler akademisi program sistemleri enstitüsü AL araştırma, Rusya’nın ana merkezlerinden biridir, sosyal ağlar kullanıcılarının psikolojik profilini ortaya  çıkartmak, bir çalışma yürütmek için sosyolojik çalışmalar da yürütmektedir.

Moskova’nın oluşturduğu akademik havuzda üniversiteler ve araştırma merkezleri özellikle son aylarda başbakan yardımcısı Chernshenko kontrolünde yapay zeka çalışmalarına aralıksız devam etmekte ve yapay zekâyı başka ülkelere siber saldırıda kullanmaktadır

Yaşanan gelişmeleri ele alarak konuya yorum getirilirse Rus ,Fransız işbirliği imkânsız gibi görünüyor. Çünkü ABD istemiyor.

2019 yılında kurulan ve Rusya ekonomik bakan yardımcısı Fedoulov  ve INRIA CEOsu Bruno Sportisse  nin es başkanlığındaki grup, kamu özel kalkınma girişimlerini oluşturmak için uygulamaları paylaşmayı ve dijital alanda kamu kurumlarını ve şirketleri bir araya getirmeyi planlıyor

Söz konusu group Moskova’da şubesi bulunan Fransız Web sunucusu ECRITEL ile de birlikte yapay zeka araştırmalarını yürütmek istiyor.

Tüm dünya Ülkeleri yakın gelecekte kurumlarını yapay zeka ile donatmaları kaçınılmazdır.

Türkiye ise hala günlük kısır çekişmeler ile boğuşarak bilişim çağının gerisinde kalmaktadır.

Birinden korkarak ifade edilmeyen ekonomik kriz Ankara’yı uluslararası arenada güç durumda bırakacak gibi…

 

NAZMİ ÇELENK


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum