Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
İbrahim Erdem KARABULUT

İbrahim Erdem KARABULUT

Gazateci- Yazar TV Proğramcısı
info@haberpars.com

Neden Çok Uluslu Şirketlere Mahkum Edildik?

08 Ağustos 2022 - 21:38

TV  Reklam kuşaklarında sigarayla mücadele adına çok uluslu şirketlerin ceplerini sigara kazancıyla doldurduğu bu nedenle ölümlerin arttığı kamu spotları ile verilirken bir sigara tüketicisi olarak şaşkınlıkla izlemekten usandım".

Türkiye'de sigara tüketiminde geçen yıl rekor kırıldığı anlaşıldı.

Cumhuriyet tarihinin en yüksek tütün tüketiminin 2018'de yaşandığı ülkemizde tütün ve tütün mamülleri kullanımı sürekli artış göstermektedir.

Geçtiğimiz yıl toplam 118.5 milyar adet sigara tüketildiği düşünüldüğünde tütün mamülleri konusunda yeni stratejiler geliştirilmelidir.

2022 yılında sigara tüketiminin bütün rekorları solladığı düşünülür ise sigaraya ödenen paranın çok uluslu sigara üreticisi şirketlerin ceplerini ne kadar iyi doldurduğu anlaşılacaktır.
Tütün endüstrisi çok güçlü ve Türkiye'ye yeni ürünlerle saldırmaya devam ederken bizim "sigara öldürür, sigara sağlığa zararlıdır" şeklindeki kamu spotlarından başka bir şey yapmadığımız görülmektedir.

Nargilelik tütün, Elektronik sigara ile ülkemizde ve dışarıdan kaçak kullanılan tütün ile Yurt dışından kaçak getirilerek her köşe başında merdiven altı satılmakta olan kaçak sigaraların ülkemiz insanına ve ülke ekonomisine vurduğu darbe için sadece etkin bir vergi artışı politikasıyla, sigaranın sağlık sistemi ve ekosistemimize zararlarının önüne geçilme politikası ile olmayacağını anlamalı ve derhal acil bir eylem planı ile hareket etmelidir.

Vergilendirmenin ise Vergilendirilmesi mümkün olmayan kaçak sigara, tütün ve tütün mamüllerinin ülkemizde kullanımının gün geçtikçe dahada artacağı anlaşılmalıdır.
Erkeklerde ölümlerin yüzde 26’sı, kadınlarda ise yüzde 7.5’i sigara kullanımından kaynaklı hastalıklar nedeniyle gerçekleştiği bilinmektedir.

Türkiye'de sigara kullanım oranı, son 5 yılda artarak yüzde 26’ya ulaşmış durumdadır. 15 yaş üstü yaklaşık 14.5 milyon kişinin sigara kullanıyor olması ciddi tedbirler ve önlemler almayı gerektirmektedir.

Kişi başı yıllık 88 paket sigara tüketimiyle Avrupa’da 13. sırada yer alan Türkiye'de, yıllık sigara tüketim miktarı 200 milyar adedi aşmıştır.

Türkiye'de 15 yaş üstü erkeklerin yüzde 39.5’i, kadınların ise yüzde 12.4’ü sigara kullanıyor ise çok uluslu sigara üreticilerinin elinden toplumu kurtarmanın yolu "sigara sağlığa zararlıdır" şeklindeki kamu spotu reklamları olmamalıdır .

Türk ekonomisine yıllık yaklaşık 120 milyar liraya mal olduğu bilinen sigara tüketiminin çok uluslu sigara şirketlerinden temin edildiği düşünüldüğünde sadece sigaraya ödenen paranın Türk ekonomisine verdiği zarar neden ilgilileri harekete geçirmez.

Manisa'da bulunan Celal Bayar Üniversitesinde Tütün eksperliği yüksek okulu 4 yıllık eğitim ile tütün eksperi  yetiştirirken ülkemizde kendimizin tütün mamülleri olan bir sigara üretemediğimiz düşündürücüdür.

Devletin tekel sigara fabrikalarını özelleştirip çok uluslu şirketlere satılmasından sonra bir tane bile yerli sigara markasının olmayışı akla gelen ilk soru.

Sigara piyasanın yüzde yüzünün  Amerika'lıların ve Japonlar'ın eline nasıl geçtiğidir.
Gümrük bakanlığından ayrılan Tekel'in tekrar bir bakanlık kurulması kadar önemli olduğunun anlaşılarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kendimizin ürettiği kalitesi yüksek bir iki tür sigaraya kavuşturulması ile birlikte Türk cumhuriyetleri ve komşu ülkelerimizin rağbet edeceği bir sigara üretimine geçilmesi mutlaka düşünülmelidir.

Sigaranın az kullanılabilmesi adına alınmış olan sigara paketlerinin renklerinin siyaha çevrilmesi, tezgah altında satılması gibi uygulamalar dışında sigarada alınan yüksek vergilerle sigaranın kullanımının azalacağını düşünmekten çok daha karlı ve akılcı olacağı bilinmelidir.

16 Milyon genç sigara tüketicisi kadar 16 milyon tiryakiyi birleştirdiğinde günde ortalama kişi başı iki paket tüketildiği düşünülürse 64 milyon paket sigaranın ortalama 25 liradan satıldığı ülkemizde 25 TL X 64 Milyon paket sigara karşılığı elde edilen paranın hiç ilgililerin gözlerinin faltaşına dönmesini sağlamıyormu?

Daha tarımda pancar üretimi, Haşhaş ekimi, Kenevirin serbestliği diyecektim-ki şimdilik bu konularla kafanızın daha çok karışmamasının daha doğru olacağı kanaatiyle kendinize iyi bakmanız sigaradan uzak durmanız temennisi ile kalın sağlıcakla.


İbrahim Erdem Karabulut.

YORUMLAR

  • 0 Yorum