Behruz Farukoğlu


Türk Destanları..


 

 

Aziz ve Böyük Türk Milletim.

Biz Türklerin 4000 min yilik ve dahada  geri  gedersek görsenen ve bilinen hem arhioloji kazintilardan,  hem de  ilmi araşdırmalardan ve son olarak Türk dünyasının  elmi ve bilikli insanlarının zehmeti sonuncunda, araşdırmaçı  Türkoloklarımızın  zehmetinden ,  bize bu günümüze gelmiş  Türklerin Desatanları  sahesinde , esas milli kimliyimizin  nasıl  eski çaglara dayandıgını  görürük.

İlk önce yazımı  başlamamışdan bu işlerde emeyi keçen her bir Türk övladlarına   selam olsun. 

Evet efendiler biz türklerin  çoklu sayda  zamanla bir çok destanları vardır.

 Bunlardan günümüze gelib çatanları  yarsı  yazılı , yarsı  iyse dede- lerimizden ve nene- lerimizden, Ozan-larımızdan   dilden dile halk folkulyorundan, kulturundan nesilden- nesile  keçmişdir.  Bunlardan en böyükleri ve en esas köklüleri  vardır ki, yerde kalan destanlar bu 6 destandan dogmuşdur.

  1. Yaratiliş Destanı.
  2. Oguz Han Destanı.
  3. Ergenakon Destanı.
  4. Manas Destanı.
  5. DedeKorkut  Destanı 
  6. BOZKURT destanı. ( aslında bu destan GÖK BÖRÜ destanı ).
  7. Koroglu destanı.

Bu destanların her birin de Türk -ün insanlıgın evremde ve yer üzünde Tanrı  terefinden yaşamını ve Türk töresini, yasalarını, külturunu ve medeniyyetini görürük.

Biz Türk milleti olarak bu destanlarımızı  ilk okuldan ta ki, universitetlere- dek cocuklarımıza ve genclerimize öyretmeli , okutmalıyık.

 Çün ki, destanlar  mifoloji olsa da,  orda olan felsefi görüşler, kahramanlar, türklerin  yaşam terzi,  töreleri, aile  ahlakı  ve bazi destanların   dogru  olması ,   düşünen insan için çok şeyler öyredir. 

Bu işlere ele bele bakib keçmek olmaz.

 Bu Destalarımızda Töremiz ve Yasalarımızın   köku saglam durur. Bu köke  sahib olan Türk genci  ebed Türklüyünü koruyub saklayacakdır, nerde yaşamasından  aslı  olamuyarak.

Bu destanlarımızda   DEVLET ve DEVLET- çilik tam menasıyla kutsal olmasını  ve Türk Milletinin Tanrı  terefinden yer üzüne Nizami- Aleme yön vermesinden  danışır.  

YURD, MEMLEKET, VATAN, TÖRE, YASA kimi  kutsal anlayışların  ve Gök Tanrısının  TEMGRİ  tek yaradanın,   tam eminlikle   söyleye bilerem ki, hepsi bu destanlarımızda   Atalarımız terefinden bizlere bilgi verilmişdir.

Bura dikket  aziz ve sevimli okuyucularım -  Bu günümüz de bile Skandinav Mifolojiyalarında da biz Türklerin Destanlarindan ve mifolojilerinde olan kahramanların ve ya tanrıların   aynısı   ODİN ve TOR  Sakandinav Viking   efsanelerinde de yer alır. Sadece isimler ferkli amma başka ne varsa aynı. 

Skandinav milletrleri bu gün de cocuklarını  kendi efsanleriyle böyüdür ve cocuklarının   zihyninde, beyninde  hemin efsanevi, mifaloji ( mifalogi) kahramanlara   kendilerini okşatmaları , onların   korkmaz   savaşcı  olmalarını   okuyub , onlar kimi olmagını  saklayırlar. 

Evet   Ey Böyük Türk Milletim  bes   Biz Türkler bu gün bile kendi destanlarımızı   ve orda olan kahramanlarımızı ,   kahramanlıklarını   cocuklarımıza   öyredirikmi? HAYİR ( xeyir) .

Bak bu mesele bu gün biz Türklerin esas priaritet ( bir numreli vacib)  konusu olmalı.

  Bütün Türk Devletlerinde ve toplumlarında  ilk okullardan ders verilmeli,  öyredilmelidir. 

Kimlerse bu yazımı  okurken ola bilsin,  bu sözlerimin anlamını ne kader Böyük oldugunu anlamasın,   yani   21 yüz yıldi  tehnoloji ve kibernetik   internet    asrıdır,   bu destanlar eski caglar içindir, düşünenlere sözüm net ve kisa -

 Keçmişinin Destanlarını ,  mifolojisini ve kahramanlarını bilmeyen toplum, Millet artık   gelecekde ölmüş bir zatdır. Mankutdur.

Bu destanlar ve mifalojiler biz Türklerin kanında ve geninde Tanrı terefinden kodlaşdırılmışdır.   Eger bu kodları  kanla ( kanı karışdımamakla) folkulyorla,  seminarlarla, Türk tarihi geceleriyle ve derslikleriyle   öyretmerikse , bu KUTSAL varlıgımız   iter , yok olur   ve biz   Türkler  yok   oluruz.

Sizce   Böyük Türk   KÜLTEKİN ve BİLGE HAN yazıtlarında   niye ( niçin)  daşlara  yonularak  yazılmış 

 ÜSTE MAVİ GÖK ÇÖKMEDİKCE, ALTTA YAGİZ YER DELİLMEDİKCE, SENİN TÖRENİ KİM POZA BİLİR, TİTRE Ve KENDİNE DÖN.

Bu söz anlamı  hem felsefi , hemde kozmopolitik bir menadır anlıyanlar için.  

YER ,GÖK  durdukca biz Türkler varık ve olacagık.

YARATILIŞ  destanında   Türklerin  GÖK   tanrısı  Tengri   terefinde yeri göku , dagları,   denizleri, güneşi , yıldızları ( ulduzları)  evreni ve insan   oglunu  KAAN -ı   yaratmagından,  kötü kara küvveleri ERLİK (  islamda iblis)  isminde yeraltı  dünyanın   efendisi olmasının ,    efsanesi   bu günümüzde  bütün   Din- lerin aynı yerden,  yani   aynı  kaynaklardan  bizim YARATILIŞ   DESTAN-dan  gelmesinin bir göstericisidir. 

OGUZ HAN destanında Türk   övladının  Tanrı   terefinden doguşu ve   Cihana   nizam vermek için dünyanın   4 bir yerine   at sürmesi ( islamda ve diger dinlerde bu Zülkarneyin peygenberin ravayetiyle aynı   oldugunun,  bu gün araşdirmaçılarımızın sübut etmesi)    Güneşin batdıgı  ve Güneşin sönmediyi çıkdıgı   yere gitmesini , orda olan halkların ,  yolunu azmışların   cezasını vermesi.  

 Revayetinin  ve  YACUC – MECUC  ahvalatının ,  iki dag arasında demiri eriderek o,  sehtti   çekmesinin olayının  aynı  olması düşünen   insanlarımıza   böyük  örnekdir. 

Oguz Kaganın    yaşamı   boyunca   iki kız   ile evlenmesi – 

Birisini   bir gün Tanrıya   yakarıçta  ( dua  ederken)  bulunurken  tanınmışdır.  Bir anda karanlık çökmüş ve gökten bir işık ile bir kız inmiştir. Oguz bu kıza   aşik olmuş ve onunla evlenmişdir.  

Oguzun bu evlilikden 3 tane oglu olmuş. 

 Bunların adları - GÜN,  AY ve YILDIZDIR  (Ulduz). 

İkinci   evlilik   ise ava ( ova) gitdiyi bir gün ,  gölün ortasında bir ada da , agacın   kovugunda oturan bir kız   ile yapmışdır.

  Bu evlilikden GÖK, DAG , ve DENİZ adında 3 oglu olmuşdur.  

Oguz Atanın   bu 6 altı   oglundan da dörder  oglu olmuş ve bu günümüzdeki   24 Oguz boyu böylece olmuşdur. 

Oguz Kagana   göre ilk evliligini GÖKÜN  Kızı,   ikinci evliligini YERİN  Kızı  ile   yapmışdır.   GÖK Tanrı  inancında   yerle- gök kutluydu.

DEDEKORKUT  destanının – Türklerin Oguzların   İgidliyi, Bamsi Beyrek  kahramanı, Töre ve yasalarımızın,   ad koyma merasiminin ,  Türk kızlarının  at minmek, kılınc oyatmak, güleşmek, ok atmak  adet – milli  kültürümüz,   devletçilik sisteminin esaslarını    koyan ve KARACA  Çoban harakteri halkın içinden çıkan bir VATAN  sevdalısının    yurd  için düşmenlere vatanın   bir daşını  da bile vermeyen bir igidin kahramanlıkından,   kanı,   soyu bir olan TÜRK  Hakanlarının   bir biriyle düşmençilik etmesinin ve  burda siyasi bir görüş vermesini  söyleyen bir destanımızdır.   

 Hangi milletde  bele  Destanlar  ola biler? 

Yaınız  biz TÜRK milletinde.

MANAS destanının   KIRKIZ   Türklerinin atalarından,  nesillerden nesillere keçerek dilden-  dile söylenerek   bu günümüze gelmesi,  Kırkız  Türklerinin kültürunda yer alması  böyük bir halkın yaşamasını   saklıyan bir destandır. 

Ergenakon destanında – Türklerin yurdu düşmenler terefinden yagmalandıkdan   sonra  İki kardaşın ve ailelerinin sag kalması  için yola çıkması   ve düşmenlerden   korunmak için böyük dagların   arasında   bir yer bularak,   burda yurd kurmaları ve bu yerin ismini  ERGENAKON  koyulması  ( ERGENA – yüksek, dar keçidden   giden yol,  KON – ise mekandır.)   ve zamanla orda yaşayarak Türk boylarının   çokalması  ve yerin,   memleketin dar gelmesinden , ordan ERGENAKON- dan  Demir Dagı   eriderek Cihana çıkmasını  ve onlara bir BOZ KURT-un  yol   göstermesinin destanı  bütün Türk toplumunda  vardır. 

Türklerin yeniden Cihana sahib olmasının   destanıdır.

BOZKURT destanı  ise Erginakon destanının  öncesidir. 

Koroglu Destanı Azerbaycan ve Anadolu Türklerinin Ozanları terefinden  halk  arasında en son yayılmış  dilden- dile keçmiş bir milli folkulyorumuzdu.  

Dahi  Azerbaycan türk oglu  türk  Üzeyir  Hacıbeyov  ( bestakar) terefinden   ilk defe  simfonik  orkestirle  KOROGLU üventurasi batı ve dogu medeniyyetinin sintezini  etmiş, Türk  dünyasının  simvoluna  dönüşdürmüşdür. 

Evet  efendiler bu destanlardan kısa da olsa yazmagım  genc okuyucularımıza ve Türk kanı   daşıyıcılarımıza bilgi vermek ve Türklerin kendi destanlarına  sahib çıkmasını   saklamakdır. 

Bu destanlarımız  hem bu günün,  hem keçmişimizin   Siyasi ve Devletçilik anlamıdır. 

Aziz ve Böyük Türk milletim,  bu gün Dogu Türkistanımızda Uygur Türkleri kardaşlarımız   Çin zülmünde.

 Kerkük ve Musul Türk kardaşlarımı  z imperialist güclerin ,  pionlari teroristleri pkk, YPG, PYD  , İŞİD ve onların   destekçileri   Barzani ve Telabani peşmergelerinin tehdidi altında,  KKTC İmperialist güclerin   Kibris Yun yönetim terefden tehdid altında, Azerbaycan Oguz Türkleri  İRAN fars ve Rus şovinistlerinin ve onların   pionu olan Ermeni( hay )  düşmençiliyinde, Güney Azerbaycan Türkleri Fars işgalında,   Trakiya Türkleri Bulgar ve Rum işgalında, zülmünde,   Başkurtstan, KIRIM, TATARSTAN, Tuva, Yakut,  Altay,  Abakan  Türkleri Rusların  200 yuz yıldır işgalında   asimlasiyada dir. 

Biz Türklerin bir tek yolumuz Töremize ve Türklüyümüze sıkı baglanarak,   gelecekde birleşmek için Türk dünyasının   birleşmesi için , yorulmadan, gece - gündüz mucadile aparmagımızdan aslıdır. 

 Bunun için ilk növbede tarihimizi ve kültürümüzü iyi bilib,  Türkleri   kendine  Türklüyüne   döndermekdir.

Bu yolda mucadile eden kim varsa her  kese  Uca Tanrıdan yardım isterem ve canının   saglıgını. 

   Her kes elini daşın altına koymalıdır. 

Bacaracagık.  İnşallah. 

Ben o günü görürem ve inanıram.

Saygilarimla Reis Difai.

 


 

Hüseyin Mesut ALVER’e Uluslararası Görev!

Yozgat Bozok Üniversitesi TÜBİTAK Destekleri Semineri

Düşünmeyi Unutan İnsan mı Oluyoruz?

Zihnin Karanlık Döngüsü Nedir?

İslâm’a Yenilen Batı

Cumhuriyet ve Bilimin rolü konuşuldu

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi

Kirlenen Hava, Solan Hayat

Isınan Dünya, Hastalanan İnsan

“Kıbrıscık'tan da bir Aziz Sancar çıkmalı!”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8

YAZARLAR