HIRSIZ - ÇALI - YORUM


BİZİM KÖYDE BÖYLE DERLER


Valla hakim bey bizim köyde g*te gö* derler de ondan — Can Yücel
Yıllar önce Can Yücel, bir gazetedeki bir yazısında “göt” kelimesini kullanır. Onu tanıyanlar, şiirlerini okuyanlar bilir, bu kelime sıradandır onun şiirleri, sözleri içinde. Kullandığı bu kelimeye ilişkin Can Yücel’e bir dava açılır. Sebebi: Açık seçik “göt” kelimesini kullanmasıdır.

Bir durumu özetlemek, anlatmak için ya da verilecek cevabı ifade etmek için bazen küfürü kullanmak gerekir. Bunu Cem Yılmaz ve Erdil Yaşaroğlu gibi ünlü karikatüristler sohbetlerinde sıklıkla söylüyorlar. “Bazı durumlarda küfür, anı tanımlamak için kullanılmazsa, ham, anlamsız, ruhsuz bir tanım ortaya çıkıyor” diye. Hani Hollywood filmlerinde duyduğumuz ‘’What The Fuck“ cümlesinin ‘’kahretsin” olarak çevrilmesi gibi.

Burada Can Yücel durumu küfürle mi anlatmak istemiş onu bilemiyorum. Lakin kendi savunması olan “valla hakim bey bizim köyde göte göt derler de ondan” sözünün öncesinde mahkemede şu fıkrayı anlatır.

Bir köyde ateşli bir hasta vardır, kasabalı doktora getirir hastayı. Koca devletin koca doktoruna. Doktor hastaya fitil verir ve köye döndükleri gibi hastaya fitili anüsten vermelerini söyler köylülere. Köylüler tabi ‘tamam doktor bey’ diyip köye giderler. Köydeki herkese sorarlar, en bilgelere bile, ama kimse anüs ne demektir bilemez. Bu nedenle bir türlü ilacı da veremezler hastaya. Hastanın durumu da gitgide kötüleşmektedir. Bunun üzerine köylü, doktora, koca devletin koca doktoruna telefon etmeye karar verir ama kimse buna yanaşmaz. Ne cürettir ki doktoru arayacak bi köylü. Neyse durumun vehameti üzerine muhtar aramayı kabul eder. Bütün köylü toplanır santrale, muhtar arar, “biz ne yapacağımızı bilemedik dohtor bey” der. Karşıdan doktor bir şeyler söyler, muhtar arkasına döner ve doktorun dediklerini köylülere söyler: “makattan verin dedi dohtor” der.
Yine tüm köye sorarlar, komşu köylere birilerini yollayıp sordururlar, ama makat ne bilen yoktur yine. Hasta ise gitti gidecek, ateşler içinde kıvranıyordur baya.
İhtiyar meclisi toplanır, son çare, doktorun bir kez daha aranmasına karar verilir. Yine kimse aramak istemez doktoru. Nihayetinde yine biri kandırılır, telefonun başına geçer, ama bi yandan söylenmektedir: “çok kızacak dohtor çok!” diye.
Sonunda telefonu açar, durumu anlatır, doktor birşeyler söyler yine. Telefondaki köylü, yüzü allak bullak, arkasını döner:
“çok kızacak demiştim; götüne sokun dedi.” der.
Aslında köylüler şu noktada dahi cevabı anlamamış durumdadır :) En baştan doktor göte ‘’göt’’ deseydi, oluşan bu vahim durum oluşmayacak, hasta tedavi edilebilecekti.

Dahi Çocuk Elvin Türk Bayrağını Göndere Çekti.

Çorum Alaca Eğitim Atağına Kalktı

Çocuğu Unutan Sistem

Hüseyin Mesut ALVER’e Uluslararası Görev!

Yozgat Bozok Üniversitesi TÜBİTAK Destekleri Semineri

Düşünmeyi Unutan İnsan mı Oluyoruz?

Zihnin Karanlık Döngüsü Nedir?

İslâm’a Yenilen Batı

Cumhuriyet ve Bilimin rolü konuşuldu

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR