• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,29% 0,07
  • EURO

    50,78% 0,74
  • GRAM ALTIN

    6600,99% 1,62
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 1,61

“Kıbrıscık'tan da bir Aziz Sancar çıkmalı!”

Kıbrıscık İlçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Kazanç’ın koordinasyonunda yürütülen, Şehit Süleyman Tombak İlkokulu ve Kıbrıscık Ortaokulu’nda gerçekleştirilen söyleşilerde öğrencilerin heyecan içerisine girdikleri, sorularına cevap ald

Bilim 24.10.2025 22:14:00 0
“Kıbrıscık

"Kıbrıscık Bilim ve Kariyer Söyleşileri" gerçekleştirildi.

Bu sefer akademisyenler Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinde göründü. Kıbrıscık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün daveti üzerine, Yozgat, Ankara ve Bolu’dan ilçeye gelen akademisyenler ilkokul ve ortaokul öğrencileriyle kısa, öz ve keyifli buluşmalar gerçekleştirdi.

"Kıbrıscık Bilim ve Kariyer Söyleşileri" adıyla 17 Ekim 2025 Cuma günü gerçekleştirilen programda, Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Duran Karakaş, Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. İbrahim Yüksel ve yine Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Doç. Dr. Güven Akçay, Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman ile Doktora Öğrencisi Sevdenur Uzun öğrencilerle "Bilim ve Teknolojiye Dair Kısa Söyleşiler", "Kıbrıscık'tan da Aziz Sancar çıkabilir", "Okulda ve Çevrede Proje Yapmanın Önemi" başlıkları etrafında yol gösterici bilgiler aktardılar.

Kıbrıscık İlçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Kazanç’ın koordinasyonunda yürütülen, Şehit Süleyman Tombak İlkokulu ve Kıbrıscık Ortaokulu’nda gerçekleştirilen söyleşilerde öğrencilerin heyecan içerisine girdikleri, sorularına cevap aldıkları ve motivasyonlarını artırdıkları gözlendi.

“Kıbrıscık'tan da bir Aziz Sancar çıkmalı!”

İlkokul ve ortaokul düzeyinde öğrencileri sınıflarında ziyaret eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, onlarla etkileşimli ve neşeli bir atmosfer oluşturmaya çalıştı. Karşılıklı sorular sormak yoluyla bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundu. Bilime özendirmeye çalıştı. Temel fen bilimlerinden, matematiğin öneminden, deney ve teorik araştırmaların öneminden ve hesaplamalı bilimlerin doğurduğu ilerlemelerden bahsedip örnekler verdi. Yabancı dil bilmenin önemine değindi.  Kendisinin de bir köy okulunda ilkokulu okuduğunu ve yatılı okul yıllarına ait hatıralarını serpiştir. Sohbet tadında anlattıklarını ilgiyle dinleyen çocuklara hitabında Prof. Dr. Böyükata, sözü Nobel Ödüllü Aziz Sancar’a getirdi ve “Kıbrıscık'tan da bir Aziz Sancar çıkmalı!” düşüncesinin zihinlerde oluşmasına yönelik anlatımlarda bulundu.

“Bilime ilgi yüksek”

Öğrencilerin temel bilimlerle ilgili meraklarının yüksekliğini görmekten ve çocukların sorularına cevap vermekten mutluluk duyan Prof. Dr. Duran Karakaş, “Kırsal kesimlerde eğitim gören çocukları çok önemsiyorum. Ben de Yozgat’ta doğdum, kırsal bölgelerde okula gittim ve ODTÜ’den sonra ABD’de ve öğrenim gördüğü yerlerde farklı deneyimler edindim. Bolu çevresinde de araştırmalarda bulundum. Yöreyi farklı yönleriyle biliyorum. Yozgat’ta başlayan, Prof. Dr. Mustafa Böyükata hocanın öteden beri gönüllü olarak yürüttüğü ve takdir ettiğim çalışmalarında yer almaktan çok memnun kaldım” dedi ve böylesi güzel çalışmaların artırılmasının gerekliliğini sözlerine ekledi.

Oyunlaştırılmış etkinlikler yapıldı

 

Sınıf dışı etkinliklerle ortaokul öğrencilerinden oluşan bazı grupları uygulamalı aktivitelere dâhil eden Doç. Dr. İbrahim Yüksel, Zekâ Oyunları etkinlikleriyle öğrencilerde “Akıl Yürütme ve Problem Çözme” becerilerinin gelişimini hedefleyen etkileşimli ve eğitici çalışmalar yaptırdı ve etkinliklere ilişkin yaptığı değerlendirmesinde “Daha önce de çok değişik programlarda yer aldım. Ancak bu etkinlik benim için de özeldi. Benim memleketim olan Bolu’da bu çok anlamlı çalışmada katkı verme fırsatım oldu. Yaptığımız etkinliğimize değer katan tüm öğretmenlere ve öğrencilere teşekkür ederim” dedi ve imkân oldukça farklı çalışmalarda yer almaktan memnuniyet duyacağını ifade etti.

 

Sağlık ile temel bilimlerin ilişkisi de anlatıldı

Doç. Dr. Güven Akçay, Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman ve Doktora Öğrencisi Sevdenur Uzun ziyaret ettikleri sınıfın öğrencilerine çok yönlü bilgiler aktardılar. Etkinlik ile, ilçedeki öğrencilerin bilimsel hedeflerine ulaşmalarının nasıl mümkün olduğu da anlatıldı. Bilimsel bakış açısı ve proje yazmanın önemi anlatılarak, öğrencilerin motivasyonu artırıldı. Kalp ve beyin modelleri üzerinden yapılan anlatımları ilgiyle izleyen çocuklar meraklı sorularına da sahada çalışma yürüten akademisyenlerden cevaplar aldı. Akademisyenler böyle güzel bir etkinlik içinde bulunmaktan çok mutluluk duyduklarını belirttiler ve yerele yönelik olarak, özellikle şehir merkezlerinden uzaklardaki bölgelerde bulunan ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yeni ufuklar kazandırmak ve yeni yüzler görmelerini sağlamak adına güzel bir faaliyet olduğunu ifade ettiler. Bu özverili işe gönül verenlerin yanında olup destek vermekten mutluluk duyduklarını vurgulayıp başta Prof. Dr. Mustafa Böyükata olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ettiler.

“Okullarda proje tabanlı çalışmalar çoğalmalı”

Öğretmenlerle yapılan buluşmada, eğitimin her düzeyinde proje tabanlı çalışmaların olması gerektiği düşüncesini tekrarlayan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, öğretmenlerin rol ve sorumluluklarına değindi. Yer yer özeleştiride de bulundu. Bu tür etkinliklere nasıl başladığının öyküsünü de anlattı. Diğer akademisyenlerde kendi kariyer yolculuklarından hareketle değerlendirmelerde bulundular.

Hoş sohbetler oldu ve teşekkür edildi.

Ziyarette bulunan akademisyenlere ilçeyi de kısaca tanıtan Kıbrıscık İlçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Kazanç, “Kıbrıscık Belediyesi Köroğlu Dağ Evleri” tesislerindeki yemekli buluşmada konuklara teşekkür belgesi takdim etti. Programa katılıp söyleşileri izleyenlerden İlçe Müftüsü İrfan Fidan’da ilgi çekici bulduğu böylesi çalışmaların toplumun farklı kesimlerine ve farklı meslek gruplarına yönelikte yapılmasının faydalarına değindi. Ayrıca okullara günün anısına hediye kitap temininde bulunan Berlin’den Adem Karaca ve Doç. Dr. Handan Yalvaç Arıcı ile arkadaşlarına da gıyabında teşekkür edildi.

Kıbrıscık’ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata yaptığı değerlendirmesinde, “Kıbrıscık ilk kez geldiğim bir yer. Duymak ve uzaktan bilmek ile gelip görmek hiç bir zaman aynı olmuyor. Buradaki çocuklar çok kıymetli. Onlar insanlığın geleceğinin teminatı olacaktır. Öyle yetiştirmek lazım. Köylerden çocuklar taşımalı eğitim için ilçeye taşınıyor. Sınıflarda öğrenci sayılarının azlığı büyük fırsattır. Özel eğitim veriliyor. Adeta ‘Butik Okul’ niteliğinde eğim veriliyor. Kıbrıscık doğal güzellikleriyle cazibesi yüksek bir yer. Burada görev yapan öğretmenlerimiz harika işlere vesile olabilecek durumdalar. Her bir öğrenci mükemmel bir eğitimle buluşturulabilir. Rehberlik ve öğrenci koçluğu çok önemlidir. Bunun farkında olmalıyız” dedi.

Davetleri sebebiyle İlçe Milli Eğitim Müdürüne ve kendisini kırmayıp gönüllü olarak katkı veren bütün akademisyenlere, öğretmen ve öğrencilere teşekkür etti. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, bu tür çalışmaları devam ettireceklerini söyledi ve bunun her “yurtsever” akademisyenin vatan borcu oluğunun altını çizdi.

Dr. Dilek Baran Günümüz Aşk'larını Yazdı.

Çocuklu Aileler Lütfen DİKKAT!

Diplomalı Yazar Oldular

Azerbaycan'da her yıl 20 Ocak Unutulmuyor

KÜRE Enstitüsü Başkanı Dikkatleri Üzerine Çekiyor

Z Kuşağı Tembel Değil, Yorgun

TASAVVUFUN İNCELİKLERİ

Söz Uçar Yazı Kalır Mı?

Limon Tuzu: Masum Bir Ekşilik mi,

Yargılayan Dil, Yaralı Benlik

Çocukta Krizlerin Görünmeyen Nedeni

Dürüstlüğün Olmadığı Yerde İnsan Eksiktir

BİZİM ÇOCUKLARI ATEŞE ATAN KİM?

Çocuğum Sözümü Dinlemiyor Diyen Aileler

Otizmi Konuşmak Yetmez

El alem Jürisinin Sahte Kürsüsü

Öğretmenler Arası Görünmeyen Çatışma

CHP Lİ BELEDİYEDEN TEPKİ ÇEKEN UYGULAMA

HAYMANA’NIN ADI DEĞİŞİYOR

Sükût Fırtınasına Tutulanlar

Bu Köy 88. Köy

ERKEN SEÇİM Mİ GELİYOR?

BU TUZ BİLİNMELİDİR!

SOSYAL GÜVENLİĞİN YENİ YILI

DEĞERLER EĞİTİMİ NEDİR

İşi Ehline Vermek Bir Emirdir,

Kuşaklar Değişti, Travma El Değiştirdi…

Bir Sayı Neden Bu Kadar Gürültü Yapar?

Gençlerle Hasbihâl Programları

İş Yerlerinde Kıskançlık

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9

YAZARLAR