Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Basın Bunu Yapmamalı...

Türk Basını Kendine Gelmelidir. Basın Ahlak, Kural ve İlkeleri İle Hareket Etmelidir.

Basın Bunu Yapmamalı...
01 Kasım 2020 - 16:02
En mütevazi Hoca Prof. Dr. Pelin Gündeş Sosyal medya hesabından bir duyuru yaparak başından geçen olayı aşağıdaki mesaj ile takipçilerine duyurdu...

"Dün kötü bir tecrübe yaşadım.

Reytingi en yüksek ulusal kanallardan biri 7 saat canlı yayına çağırdı. Yayın saatine 1,5 saat kala yukarıdan gelen talimatla vatandaşlarımızı bilgilendirmem engellendi. Ben bir “Deprem Mühendisliği” Profesörüyüm.

Demokrasimiz adına çok üzgünüm!"

Bu mesajının devamına takipçilerinden gelen soruları yanıtlamaya başladı...

1/ Çelik yapı ile betonarme yapı arasında deprem dayanımı açısından bir karşılaştırma yapmak doğru değil. Zira son yıllarda çok daha yüksek performanslı beton üretilmeye başlandı. Her iki yapı türü de depreme dayanıklı inşa edilebilir.

2/ Çelik ile betonarme yapı arasında yapılabilecek tek mukayese çelik yapının maliyetinin betonarme yapılara göre daha yüksek olmasıdır.

Ekonomik olmadığından çelik yüksek yapıların 1930’lardan beri en çok kullanıldığı ABD’de dahi yavaş yavaş betonarme yapıya dönülmeye başlandı.

3/ Yapı Deprem Yönetmeliğine uygun inşa edildiyse küçük depremlerde hasar olması beklenmez.

Eğer yapı deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmediyse, orta büyüklükteki depremlerde oluşan yapısal hasarlar birikerek zamanla yapıyı zayıflatıp başka depremde yıkılmasına neden olabilir.

Bu mesajından sonra takipçilerinin sorularını maddeler halinde yanıtlamaya başlayan Prof. Dr. Pelin Gündeş neden programa davet edilmekten vazgeçilmişti? 

Biz www.haberpars.com olarak olayı araştırmaya başladık.

Sosyal medya hesabından takipçilerine deprem hakkında bilgi veren hocaların hocası denebilecek mütevazi ve karekter olarak bir çok meslekdaşının takdire şayan bulduğu hanım efendi Prof. Dr Pelin Gündeş yine mütevaziliğini gösterek kendisini yayına davet eden çok izlenen bu kanalı ve kendisini davet eden programcıyı deşifre etmemişti.

Peki bu TV kanalı hangisi ?
Sunucusu Kimdi?

Basın dünyasında bu tür konular konuşuldumu diğer basın mensupları konuyu merak eder ve bir araştırma içerisine girerler.
Sonuca gitmedende bu işin peşini bırakmazlar.
Zaten er geç bu konu kanal içerisinden dışarı sızar.
Biz sızmayı beklemeden neticeyi öğrenmeye kararlıydık.

Acaba neden davet edilmedi? 
Program sunucusu ne gerekçe gösterdi?
Yapımcı (İç yapımlar) müdahale olarak sunucuya ne söyledi?

Son anda konuk alınacak kişiye sizi alamayacağız demek gazetecilik ilke ve ahlak kuralları çerçevesinde olan bir şey değildir.

Bu ender rastlanılacak bir durum olmakla beraber böyle bir tutum içerisine girilmiş ise mutlaka bunun önemli bir nedeni vardır.

Aksi taktirde ne sunucu nede yapımcı davet ettiği konuğa sizi bugün yayına alamayacağız derken renkten renge girer.
Bir açıklama yapamıyorsa programa alamayış nedenine bu dahada vahim bir durumdur.
Ayrıca programa davet edilen kişi programa katılacak konuklar arasında herhangi birisi ile uyumsuzluk yaşayarak program akışını etkiliyecek bir durum yaratacaksa belki yapımcı günün önemine binaen tartışmanın hararetlenmesinin vereceği tesirin toplumda yan etki yaratacağını düşünerek bir konuğu devre dışı bırakır.

Bu ise çok ender Türk televizyonlarında yaşanan bir durumdur.

Hatta bizde bunun aksi yapılır reyting olsun diye özellikle zıt kutuplar alınır ve bilerek tartışmanın fitili ateşlenir hatta sunucu zamanla yangına körükle giderek olayı dahada büyütür.

Bu birçok izleyici tarafından farkedilmiş olsada genelde TV izleyicileri spontane geliştiğini düşünür.

Peki programa davet edilen kişi daha önce Milletvekilliği yapmış ve bu süreçte toplumun ve kamuoyunun takdirini toplamış bir hanımefendi ise neden program daveti iptal edilmiş olabilir.

Ayrıca ihtisası deprem üzerine olan deprem ile ilgili en iyi bilgiyi verebilecek bilgi birikimi olan bir hanımefendinin programı ne amaçla iptal edilmiş olabilir.

Yaptığımız küçük bir araştırmada  HaberTürk kanalı olduğunu öğrendik.

Şimdi gücünü toplumdan halkatan aldığını idda eden bir TV kanalının sahasında en deneyimli ve bilgili olarak gösterilen Prof. Dr. Pelin Gündeş'i almayışına neden olarak gördüğümüz tek şeyin daha önce Ak partiden Milletvekili olan ve onun samimi ve doğru bildiklerini sakınmadan söylemesinden dolayı ihraç edilişi etki etmiş olabilirmi?

Eğer gerekçe bu ise bu ülkede doğruları söyleme cesaretini kimse söylemeye cesaret edemiyecektir.
Oysa doğruları haykıran ve herkesin takdirini alan hatta partisinde yüzlerce Millet vekilinin hala onunla fikir alışverişinde bulunduğu ortadayken kraldan çok kıralcı olup Ak partiden ihraç edilişinden dolayı programı iptal edilmişse Türk medyası sınıfta kalmış HaberTürk büyük bir ayıp yapmıştır.

Pelin Gündeş doğru siyaset yapan doğruları her arenada haykırabilen ender Türk kadınlarından olup daima bu milletin sevgilisi olacağı kuşkusuzdur.
Daima doğruların kazandığını, daima doğruların kazanacağını Türk medyası öğrenmelidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum